Türkiye’nin arabuluculuk yapmaya hazırlandığı Sudan savaşı hakkında neler biliniyor?

Türkiye’nin Sudan’daki Arabuluculuk Teklifi Kabul Edildi

Sudan Genelkurmay Başkanı General Abdulfettah el-Burhan, ülkedeki “dünyanın en kötü insani krizi”ne neden olan çatışmaları durdurmak için Türkiye’nin arabuluculuk teklifini kabul etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, El-Burhan ile yaptığı telefon görüşmesinde Sudan’daki çatışmaların bitirilmesi için Türkiye’nin arabuluculuk yapmasını önerdi.

Ülkeyi fiilen yöneten Sudan Silahlı Kuvvetleri (SAF) ile savaşan paramiliter grup Hızlı Destek Güçleri’ne (RSF) silah sağladığı iddiasıyla Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) de Türkiye’nin arabuluculuk teklifini kabul etmişti. Bağımsız uzmanlar, RSF’ye silah akışının kesilmesinin Sudan’daki iç savaşı sona erdirmenin kritik bir adımı olacağını belirtiyor.

Sudan, yaklaşık iki yıldır devam eden çatışmalar nedeniyle dünyadaki en kötü insani krize yol açtığı için Birleşmiş Milletler (BM) tarafından endişeyle izleniyor. Ülkede yaşanan kıtlık sebebiyle 11 milyondan fazla insan yerinden edildi.

Sudan’ın Arabuluculuk Teklifine Yanıtı Ne Oldu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, El-Burhan ile görüşmesinde Sudan’da barışın sağlanması ve BAE ile ilişkilerin düzeltilmesi için Türkiye’nin arabuluculuk yapmasını önerdi. Sudan Dışişleri Bakanı Ali Yusuf, Türkiye’nin çabalarının Sudan’da barışa yardımcı olabileceğini belirtti.

Cumartesi günü El-Burhan, Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran ile Port Sudan’da bir araya geldi. AFP’ye göre, görüşmede El-Burhan, RSF ile ordunun çatışmalarını sona erdirmek için Türkiye’nin teklifini kabul ettiğini duyurdu.

İç Savaş Nasıl Başladı?

Sudan, Afrika’nın üçüncü en büyük ülkesi olup stratejik bir konuma sahiptir. 2019’da Devlet Başkanı El Beşir’in devrilmesinin ardından yaşanan çatışmalar, ülkede iç savaşa dönüşmüştür. 30 yıl iktidarda kalan El Beşir’in devrilmesi sonrası sivil halkın demokrasi talebi arttı ve askeri-sivil geçiş hükümeti oluşturuldu. Ancak 2021’de General El-Burhan’ın iktidarı ele geçirmesiyle gerilim arttı.

Hızlı Destek Güçleri (RSF) lideri General Mohamed Hamdan Dagalo’nun da etkisiyle, ülkede güç mücadelesi ve çatışma yaşandı. RSF’nin orduya entegre edilmesi konusundaki anlaşmazlıklar iç savaşa neden oldu.

BM tahminlerine göre çatışmalar sonucunda 20 binden fazla insan hayatını kaybetti. Özel temsilci Tom Perriello ise ölü sayısının 150 bine kadar çıkabileceğini söyledi.

Hızlı Destek Güçleri’ (RSF) Nedir?

RSF, Darfur’da başlayan çatışmalara müdahale etmek üzere oluşturulan paramiliter bir güçtür. General Dagalo’nun liderliğinde RSF, Sudan’ın altın madenlerini kontrol etmekte ve çeşitli çatışmalara dahil olmaktadır.

BAE’nin Çatışmalardaki Rolü Ne?

Birleşik Arap Emirlikleri, RSF’yi desteklemekte ve Sudan’daki çatışmalarda rol almaktadır. BAE, Türkiye’nin arabuluculuk çabalarını memnuniyetle karşılayarak, krize çözüm bulmak için işbirliğine hazır olduğunu açıkladı. Çatışmaların yabancı güçler tarafından desteklenmesi ise savaşı daha da karmaşık hale getirmektedir.

Related Posts

Son Dakika… İran polisi duyurdu: 2 MOSSAD ajanı yakalandı

Son Dakika Haberi… İran Polis Sözcüsü, MOSSAD’ın iki üyesinin Albroz eyaleti’nde tutuklandığını söyledi.

Fayans ustası piyangodan 370 milyon TL kazandı: Hayali böyle kabusa döndü

Portekizli bir adam, piyangodan 7 milyon sterlin (yaklaşık 370 milyon TL) kazanarak bir anda zengin oldu. Ancak serveti; beraberinde yalnızlık, borçlar ve ihanetlerle dolu bir kabusu getirdi…

Polis gibi giyinmişler… ABD Minnesota Eyalet Meclisi Başkanı Hortman ve eşi öldürüldü

ABD Minnesota Eyalet Meclisi Başkanı Melissa Hortman ve eşi evlerinde silahlı saldırıda öldürüldü. Polis gibi giyinerek Hortman ve eşini öldüren saldırgan, daha sonra Eyalet Senatörü John Hoffman ve eşini de evinde silahla vurarak yaraladı. Minnesota …

İran’dan barış için ilk umut: “İsrail durursa biz de dururuz”

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İsrail ile devam eden çatışmalara ilişkin ateşkes şartını açıkladı. İran, İsrail’in saldırıları durdurması halinde kendilerinin de İsrail’e saldırmayacağını belirtti.

Dünyayı gezip kahve içene 5 milyon TL maaş

Dünyaca ünlü kahve zinciri Starbucks, birçok kişinin rüyalarını süsleyecek bir iş ilanıyla gündem oldu. İlana göre 12 ay sürecek global görevde çalışacak olanlar, dünya çapındaki Starbucks dükkanlarını gezip kahve kültürünü tanıtacak. Yıllık 5 milyon TL’yi aşan maaşı da cabası…

Gazze’de ağaç bile bırakmadı

Gazze’ye 5 atom bombası tahribatına eş bomba yağdıran terör devleti İsrail, kıyı şeridinde bir tek sağlam ağaç dahi bırakmadı. Refah, Han Yunus, Cibaliye, Beyt Lahiya ve Beyt Hanun, uçsuz bucaksız enkaz yığınına dönüştü. BM verilerine göre 270 bin binanın bulunduğu Gazze’de İsrail saldırıları sonucu 174 bin yapı kullanılamaz hale geldi.