Meclis’te başkanlık seçimi süreci başlıyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş’un görev süresinin sona ermesiyle birlikte 28. Dönem ikinci devre başkanlık seçim süreci 28 Mayıs’ta başlayacak.

Başkanlık için her yasama döneminde iki seçim yapılıyor. İlk seçilen başkanın görev süresi 2 yıl sürerken, ikinci devre için seçilen başkan o yasama döneminin sonuna kadar görev yapar.

28 Mayıs’ta Süreç Başlayacak

Numan Kurtulmuş’un görev süresinin sona ereceği 7 Haziran’dan 10 gün öncesine denk gelen 28 Mayıs’ta 28. Dönem ikinci devre başkanlık seçimi için süreç başlayacak.

Adaylar, 28 Mayıs’tan itibaren beş gün içinde TBMM Başkanlığına bildirilecek. TBMM Genel Kurulu ise beş gün içinde toplanarak gizli oyla seçim yapacak.

Kurban Bayramı tatili sebebiyle TBMM Başkanı seçiminin 3 veya 4 Haziran’da yapılması planlanıyor.

400 Oy Gerekiyor

Meclis Başkanı seçiminin birinci ve ikinci turlarında üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu olan 400 oy, üçüncü turda ise salt çoğunluk olan 301 oy gerekiyor.

Üçüncü oylamada da salt çoğunluk sağlanamazsa en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak ve en fazla oy alan üye TBMM Başkanı seçilecek.

30 Vekil Başkanlık Yaptı

TBMM Başkanlığını bugüne kadar 30 milletvekili üstlendi. 28. Dönem ikinci devre için Numan Kurtulmuş’un dışında birinin seçilmesi halinde, bu kişi 31. TBMM Başkanı olacak.

Mustafa Abdülhalik Renda, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten sonra en uzun süre görevde kalan başkan oldu. 1935’te başkan seçilen Renda, kesintisiz olarak 1946 yılına kadar 11 yıl görev yaptı.

En kısa süre görev yapan TBMM Başkanı ise 2 ay bir haftalık görev süresiyle İsmet Sezgin oldu.

İstanbul, en fazla TBMM Başkanı çıkaran il oldu. Ali Fethi Okyar, Kazım Karabekir, Ferruh Bozbeyli, İsmail Kahraman ve Numan Kurtulmuş İstanbul’un seçim çevresinden TBMM Başkanlığı görevine seçildi.

Related Posts

CHP’li Deniz Yücel’den saldırıya ilişkin yeni açıklama: ‘Kolaylaştırıcı vazifesi gören kişiler olabilir’

CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel, “Genel Başkanımızın aracının ve kendisine refakat eden korumaların araçlarının otoparka alınmama meselesi var. Biz burada kurum olarak, kurumsal olarak kimseyi suçlamıyoruz. Ancak kurumlar içerisinde bu saldırıyı kolaylaştırıcı vazifesi gören kişiler olabilir. Emniyet Müdür Yardımcısının tavrı da bu konuda çok ciddi bir kuşku ve şüphe uyandırmaktadır” dedi.

Özel’e yönelik saldırıyı CHP de araştıracak: “CHP bu işin peşini bırakmayacak”

Özel, kendi ekibinden kaynaklanan bir güvenlik açığı olduğunu düşünmüyor

CHP lideri Özel’e saldıran Selçuk Tengioğlu’nun kaldığı otel mühürlendi

CHP lideri Özgür Özel’e saldıran Selçuk Tengioğlu’nun kaldığı ve yemek yediği bir pansiyon ile apart oteli Beyoğlu Belediyesi Zabıta tarafından mühürlendi. Pansiyonların ruhsatı olmadığı için mühürlendiği belirtildi.

Estetik olan kadın ‘keşke şişman kalsaydım’ diyerek isyan etti

Karın germe ameliyatı olan Chantelle Woolston, ‘keşke şişman kalsaydım’ diyerek pişmanlığını dile getirdi.

Kuzeyin huzur başkenti! Mutluluk reçetesi burada

Finlandiya, sekiz yıl üst üste Dünya Mutluluk Raporu’nda dünyanın en mutlu ülkesi seçildi. Helsinki’nin hareketli sokaklarından Laponya’nın büyüleyici kuzey ışıklarına kadar, bu kuzey ülkesi sadece yüksek yaşam kalitesiyle değil, aynı zamanda doğayla …

3. dini bayram için Meclis’e teklif sunuldu

Türkiye’de Ramazan ve Kurban bayramlarından sonra üçüncü bir dini bayram için TBMM’ye kanun teklifi sunuldu. CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Aşure Günü’nün dini bayram ilan edilmesi önerisinde bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir