Mart ayı dış ticaret açığı belli oldu

TÜİK Mart Ayı Dış Ticaret İstatistikleri Açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılının Mart ayına ait dış ticaret istatistiklerini yayınladı. Buna göre, Mart ayında dış ticaret açığı bir önceki yıla göre %1,5 azalarak 7 milyar 303 milyon dolardan 7 milyar 196 milyon dolara geriledi. Bu dönemde ihracatın ithalatı karşılama oranı %76,5’e yükselirken, genel ticaret sistemine göre ihracat 2025 yılı Ocak-Mart döneminde %2,5 artışla 65 milyar 323 milyon dolar, ithalat ise %4,5 artarak 87 milyar 811 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ihracat, Mart ayında %3,3 artarak 20 milyar 824 milyon dolardan 21 milyar 516 milyon dolara ulaştı. Aynı dönemde enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ithalat ise %1,4 artışla 22 milyar 833 milyon dolardan 23 milyar 153 milyon dolara yükseldi. Bu durum, enerji ve altın hariç dış ticaret açığının 1 milyar 637 milyon dolar olarak gerçekleşmesine neden oldu. Dış ticaret hacmi ise %2,3 artarak 44 milyar 670 milyon dolar oldu.

Dış Ticaret Açığı %1,5 Azaldı

Mart ayında dış ticaret açığının bir önceki yıla göre %1,5 azalarak 7 milyar 303 milyon dolardan 7 milyar 196 milyon dolara gerilediği belirtildi. Ocak-Mart döneminde ise dış ticaret açığında %11,0 artış gözlemlendi. Bu dönemde ihracatın ithalatı karşılama oranı %74,4’e gerileyerek dikkat çekti.

Ekonomik faaliyetlere göre ihracatta imalat sanayinin payı %94,0, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörünün payı %3,7, madencilik ve taşocakçılığı sektörünün payı ise %1,7 oldu. İthalatta ise ara mallarının payı %68,1, sermaye mallarının payı %14,7 ve tüketim mallarının payı %17,0 olarak gerçekleşti.

*Detaylar için takipte kalın…

Related Posts

Kadınların sevilen tercihiydi, bakanlık satışını yasakladı

Ticaret Bakanlığı, iki farklı oda kokusunun sağlık riski taşıdığı gerekçesiyle satışının yasaklandığını ve ürünlerin piyasadan toplatılacağını duyurdu.

Bakan Bayraktar’dan elektrik kesintisi uyarısı: Avrupa’nın sistemine bağlıyız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar “Şu anda bu sıkıntıdan Türkiye etkilenmedi. Ama bizi etkileyebilecek boyutta bir sıkıntı. Çünkü biz de Avrupa’nın sistemine bağlıyız” dedi.

Deprem planınız hâlâ yok mu?

Geçen haftaki 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından annem beni aradı. Kaygılıydı, dikkat etmemi ve önlem almamı istiyordu. “Ben Naci Görür’e inanıyorum; dikkatli ol,” dedi. Hafta sonu yürüyüş yaptığım yakın bir arkadaşım ise “Bence Şener Üşümezsoy haklı. Stres azaldı” diyordu. Bir de Celal Şengörcüler ve Ahmet Ercancılar var. Abartılı gelebilir ama Türkiye yine bölündü. Bir yanda Naci Görürcüler, diğer yanda Şener Üşümezsoycular ve diğer tarafta Celal Şengörcüler ve Ahmet Ercancılar. Aslında listeye başka isimler de eklenebilir.

Tahıl ambarı ranta kurban edilecek

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Suna, “Bu bölge ayçiçeği, tahıl deposu. İstanbul’u, Marmara’yı besleyen bir tarım bölgesi. Burayı rant uğruna talana açarsanız kıtlık çekeriz” dedi.

Emtia piyasalarında tarife iyimserliği

Emtia piyasalarında, ABD yönetiminin izlediği korumacı ticaret politikasının etkisi sürerken, ABD-Çin ticaret savaşının şiddetlenmeyeceği beklentisi ve dünya genelinde yaşanan jeopolitik gelişmelerin etkisiyle karışık bir seyir izleniyor.

Demir ağlarda yerlilik arttı, yurt dışına bağımlılık azaldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yeni teknolojilerin ülkeye kazandırılması, yurt dışına bağımlılığın azaltılması, cari açığın düşürülmesi için milli-yerli üretim politikalarının ön plana çıkarıldığını belirterek, “İnşa ettiğimiz yüksek hızlı tren, hızlı tren ve konvansiyonel tren hatlarıyla yerlilik oranımız, elektrifikasyonda yüzde 10’dan yüzde 95’lere, sinyalizasyonda yüzde 17’den yüzde 35’lere, üstyapıda yüzde 11’den yüzde 95’lere, altyapıda yüzde 96’dan yüzde 100’lere yükseldi.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir