İsrail ekonomisi, tüm savaşlara rağmen yüzde 1 büyüdü

İsrail ekonomisi, girdiği tüm savaşlara rağmen yüzde 1 oranında büyüme kaydetti. Gazze’de Hamas’a karşı yürütülen savaşa, Lübnan sınırındaki ilerlemeye ve Yemen’le olan çatışmalarına rağmen İsrail ekonomisi büyümeye devam etti.

İsrail’in Merkezi İstatistik Bürosu’nun Pazartesi günü yayımladığı ilk tahmine göre, büyüme oranı geçen yıl yüzde 1 oldu.

Bu oran, 2023’teki yüzde 1,8’lik büyümenin altında kaldı ancak İsrail Merkez Bankası’nın yüzde 0,6’lık tahminini aştı. Ekonomideki büyümenin ana kaynağı, özellikle askeri harcamalarla artan kamu harcamaları oldu.

HÜKÜMET HARCAMALARI BÜYÜMEYİ SAĞLADI

Merkezi İstatistik Bürosu Makroekonomi Bölümü Başkanı Oz Shimoni, büyüme rakamlarına tek bir faktörün yön vermediğini belirtti.

Oz “Bunun birçok bileşeni var. Büyüme yüzde 1 arttı. Bu artışın tek nedeni devlet harcamaları” diye konuştu.

Askere çağrılan İsraillilerin iş gücündeki azaltma yaratması, büyümeyi engellemedi. On binlerce İsrail vatandaşı yedek askeri hizmete çağrıldığı için özel sektör zayıflamıştı.

İş dünyasını içeren ve kamu harcamalarını hariç tutan özel sektör büyümesi yüzde 0,6 oranında geriledi. Kişi başına düşen GSYİH yüzde 0,3 azalarak yaklaşık 40.000 dolara düştü.

Son çeyrekte, İsrail ekonomisi yüzde 2,5 büyüme kaydetti. Aynı dönemde kişi başına düşen GSYİH yüzde 1,5 arttı. İsrail Merkez Bankası, 2025 yılı için yüzde 4 ve 2026 için yüzde 4,5 büyüme öngörüyor.

Related Posts

Pakistan’dan Hindistan’a karşı yeni hamle: Orduya tam yetki verildi

Pakistan hükümeti, Hindistan’ın gerçekleştirdiği saldırıya yanıt olarak, Pakistan Silahlı Kuvvetlerine gerekli karşılığı verme yetkisi verildiğini açıkladı. Açıklamada, Hindistan’ın eyleminin uluslararası hukuk çerçevesinde açık bir savaş ilanı anlamına geldiği vurgulandı. Pakistan yönetimi saldırılarda sivil yerleşim yerlerinin hedef alındığını, 26 kişinin hayatını kaybettiğini, 46 kişinin de yaralandığını duyurmuştu.

Moskova’da Zafer Günü öncesi internet hizmetine kısıtlama getirildi

Rusya’nın başkenti Moskova genelinde mobil internet hizmetine kısıtlama getirildi. Yetkililer, son günlerde artan insansız hava aracı (İHA) saldırıları ve yaklaşan 9 Mayıs Zafer Günü öncesinde kesinti saldırıları engellemek için mobil operatörlerin hizmetini sınırlama kararı aldı.

Almanya’nın başbakanı belli oldu

Almanya’da Hristiyan Demokrat Parti Genel Başkanı Friedrich Merz, parlamentoda yapılan ikinci tur oylamasında şansölye seçildi. Merz sabah yapılan ilk oynamada yeterli oyu alamamış, yeni hükümetin daha göreve başlamadan dağılması tehlikesi gündeme …

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan GYMNICH’e katılacak

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 8 Mayıs’ta Polonya’nın başkenti Varşova’da düzenlenecek Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı (Gymnich) marjında yapılacak oturuma katılacak.

Şahbaz Şerif su anlaşması için ‘Kırmızı çizgimiz’ dedi: Pakistan’ın suyu azalıyor

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Hindistan’ın İndus Suları Anlaşması’nı bir koz olarak kullanma girişimlerini “kabul edilemez” olarak nitelendirdi. Yeni Delhi hükümetinin İndus Suları Anlaşması’nı kendilerine karşı “koz olarak kullanmasının” kabul edilemez olduğunu ifade eden Şerif, Hindistan’ın bu yaklaşımının, halkı için “kırmızı çizgi” olduğunu belirtti.

Geri sayım başladı, milyonlar merakla bekliyor: Böylesi 1100 yıldır yaşanmıyor | Gizli anlamlar ve ‘yedi tepeli şehir’ detayı

Nisan ayında hayatını kaybeden Papa Francis’in yerine geçecek kişi için seçim süreci yani konklav 7 Mayıs’ta başlayacak. Asırlardır devam eden geleneklerle dolu bu sürecin sonunda oyların üçte ikisini alan aday papa olacak. Ancak iş papanın seçilmesiyle bitmiyor. Yeni papanın kendisine bir isim belirlemesi de başlı başına bir olay. Peki yeni papanın adı ne olacak? 10’uncu yüzyıldan bu yana gerçekleşmeyen bir ilke şahit olabilir miyiz?