Her Yaşta Beyin Sağlığı

DÜNYA BEYİN GÜNÜ: HER YAŞTA BEYİN SAĞLIĞI ÖNEMLİ

DÜNYA Nöroloji Federasyonu tarafından her yıl farkındalık oluşturmak amacıyla kutlanan ’22 Temmuz Dünya Beyin Günü’, bu yıl ‘Her Yaşta Beyin Sağlığı’ temasıyla dikkat çekiyor. Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Beyin sağlığının yaşla değil, yaşam tarzıyla belirlendiğine vurgu yapan Prof. Dr. Bingöl, beyin sağlığının hayat kalitesini doğrudan etkilediğini söyledi.

‘HER YAŞ GRUBUNUN KARŞI KARŞIYA KALDIĞI FARKLI RİSKLER VAR’

Prof. Dr. Bingöl, küresel verilere göre, her iki kişiden birinin hayatının bir döneminde nörolojik bir hastalıkla karşılaştığını belirtti. Bu hastalıklar arasında epilepsi, migren, inme, Parkinson, Alzheimer, dikkat eksikliği ve otizm gibi farklı sorunlar yer alıyor. Beyin sağlığının sadece hastalık dönemlerinde değil, önleyici tedbirlerle desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti.

BEYİN SAĞLIĞI HER YAŞTA FARKLI ŞEKİLDE DESTEKLENMELİ!

Yaşın beyin sağlığı açısından farklı ihtiyaçlar taşıdığını belirten Prof. Dr. Bingöl, her yaşın kendine özgü gereksinimlerini vurguladı. Sağlıklı beyin gelişimi için bebeklikten ileri yaşlara kadar her dönemde özenli davranılması gerektiğini aktardı.

‘BUGÜN ATILAN HER ADIM GELECEKTEKİ ZİHİNSEL SAĞLIĞI BELİRLER’

Beyin sağlığının yaşam önceliği olduğunu belirten Prof. Dr. Bingöl, günlük hayatta atılan küçük adımların hem bugünkü hem de gelecekteki zihinsel sağlığı belirlediğini ifade etti. Sağlıklı bir beyin için beslenmeden, harekete; uyku düzeninden, stres yönetimine kadar dikkat edilmesi gereken birçok faktör olduğunu söyledi.

BEYİN SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN 6 ÖNERİ

Prof. Dr. Bingöl, sağlıklı beyin için şu altı öneride bulundu:

  • Beslenme: Akdeniz tipi beslenme modeli tercih edilmeli. Renkli sebzeler, meyveler, balık, zeytinyağı tüketilmeli.
  • Hareket: Günlük 30 dakikalık tempolu yürüyüş, kan akışını artırarak beyne olumlu etki yapar.
  • Uyku: Her gece 7-8 saat kaliteli uyku almak, beyin için önemli.
  • Stres Yönetimi: Stresi yönetmek, beyin sağlığı açısından önemlidir. Derin nefes almak, doğada zaman geçirmek etkili olabilir.
  • Zihinsel Aktivite: Beyin aktif tutulmalıdır. Kitap okuma, bulmaca çözme gibi uğraşlar zihinsel sağlığı destekler.
  • Sosyal İlişkiler: Sosyal bağlar güçlendirilmeli. Sevdiklerle zaman geçirmek, zihinsel sağlığa olumlu etki yapar.

Related Posts

Turistik ilçede şok görüntüler: ‘hastalıklar başladı’ dediler isyan ettiler

Muğla’nın Bodrum ilçesinde arıtma tesisinin 7 aydır çalışmadığını belirten mahalle halkı “Pislik içinde yaşıyoruz çocuklar hasta olmaya başladı, çare bulun” dedi sokaklara dökülüp eylem yaptı.

MİT Başkanı Kalın, AK Parti’yi Ziyaret Etti

İbrahim Kalın, AK Parti TBMM grubunda ‘Terörsüz Türkiye’ sürecini görüştü, açıklama yok.

İYİ Partili Olgun: ‘PKK’lı teröristler, yasal boşluk nedeniyle bir bir serbest bırakılıyor’

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Hakan Şeref Olgun, Anayasa Mahkemesi’nin “örgüt adına suç işleme” suçuna ilişkin iki fıkrayı iptalinin terörle mücadelede önemli bir hukuki boşluk yarattığını terör örgütü PKK hükümlülerinin serbest bırakıldığını öne sürdü. mahkjum

Türkiye’nin en eski dağcılık faaliyetinde Kıbrıs Şehitleri’ni andılar

1975 yılında dağcı Ali İlik tarafından başlatılan ve 50 yıldır aralıksız devam eden Türkiye’nin en eski dağcılık faaliyeti ‘Kıbrıs Şehitleri’ni Anma Tırmanışı’nın 51.’si Erciyes Dağı’nda başarıyla tamamlandı.

Atatürk Köprüsü Restore Edildi

Muğla’nın Dalaman ilçesindeki tarihi Atatürk Köprüsü, restorasyon çalışmalarının ardından açıldı.

Hacılar’da 31. Sütdonduran Kampı ve Erciyes Zirve Tırmanışı Gerçekleşti

Hacılar Belediye Başkanı Bilal Özdoğan, 31. Sütdonduran Kampı ve Erciyes Zirve Tırmanışı’na katılarak sporcularla bir araya geldi. Etkinlikte, 37 sporcu Erciyes zirvesine tırmanarak Türk bayrağını dalgalandırdı.