Çinli Yapay Zeka Ajansı Manus, Sektöre Yön Veriyor
ABD’li teknoloji devlerinin Çinli yapay zeka şirketlerine karşı çıkma telaşı devam ediyor. DeepSeek, ChatGPT ve Google Gemini gibi yapay zeka robotlarına düşük maliyetle rakip olabileceğini ortaya koyan “Sputnik anı” olarak adlandırılan Manus, sektörde dikkatleri üzerine çekiyor.
Çin, yapay zeka alanında giderek güçleniyor ve ikinci bir DeepSeek olarak nitelendirilen yapay zeka ajansı Manus ile adından söz ettiriyor. Cuma günü Çinli geliştiriciler, pandoranın kutusunu aralayan Manus ile tatil rezervasyonlarından mülk alımlarına, podcast oluşturmaktan pek çok alanda rehberlik hizmeti sunuyor.
Yichao Ji tarafından geliştirilen Manus, yapay zekanın gelecekteki evrimine ışık tutuyor ve insan zekasına meydan okuyan yapay genel zeka (AGI) için yeni bir bakış açısı sunuyor. Bu modelin başarılı bir şekilde piyasaya sürülmesi, Silikon Vadisi’nde büyük bir etki yapabilir.
Manus, diğer yapay zeka araçlarından farklı olarak kavram ile icra arasındaki boşluğu dolduran otonom bir ajan olarak öne çıkıyor. İnsanları doğrudan değiştirmek yerine yardımcı olmayı hedefleyen Çinli firması, finansal işlemlerden iş başvurularına kadar farklı alanlarda insan denetimi olmaksızın görevleri yerine getiriyor. Bu durum, insan uzmanların bile zorlanabileceği hız ve doğrulukta gerçekleşiyor.
Manus’un çeşitli görevler için özel alt ajanlar kullanarak karmaşık iş akışlarını yönetme yeteneğine sahip çoklu ajan mimarisi, sektörde fark yaratıyor. Diğer yapay zeka modellerinin aksine talimat beklemeden görev başlatma, yeni bilgileri değerlendirme ve yaklaşımı dinamik olarak ayarlama yeteneğiyle Manus, genel amaçlı ilk gerçek yapay zeka ajanı olarak kabul ediliyor.
Örneğin, Manus’a bir zip dosyası içinde özgeçmişler verildiğinde, sadece adayları değerlendirmekle kalmıyor, tüm özgeçmişleri analiz edip iş piyasası trendleriyle karşılaştırarak optimize edilmiş bir işe alım önerisi sunuyor. Tüm bu süreci kendi oluşturduğu Excel tablosuyla kullanıcıya sunuyor.